Bijenteelt draagt bij tot de ontwikkeling

MMH is een ngo die gespecialiseerd is in de ondersteuning van imkerorganisaties in het zuiden; ze gebruikt tevens haar kennis van de handel in eerlijke honing om eerlijke handel in België te promoten.

Die specialisatie is het resultaat van meer dan veertig jaar samenwerken met in de eerste plaats imkerorganisaties in Mexico en Guatemala die aan eerlijke handel doen en met in de tweede plaats organisaties in Honduras, El Salvador, Uganda, Ethiopië en sinds 2014 ook Bolivia en Congo (DRC) die zich richten op de lokale markt. Het maakt geen verschil of de honing wordt uitgevoerd of lokaal verkocht, met onze inspanningen streven we er in beide gevallen naar dat de imkers correct worden vergoed voor hun werk en dat ze consumenten dichtbij en ver weg een product van hoge kwaliteit bieden.

Deze bron van regelmatige inkomsten biedt het voordeel dat geen uitgestrekte stukken grond, zware uitrusting of koelinstallaties voor de bewaring nodig zijn. Honing is probleemloos te vervoeren en vormt dan ook vaak het spaarpotje van de kleine boeren die ver van de stadscentra wonen en die geen middelen hebben om grote bedragen te investeren in het uitbouwen van gevarieerde activiteiten.

Bijenteelt draagt bij tot de bescherming van het milieu

Bijenteelt is niet alleen een inkomstenbron, maar ook een activiteit die goed is voor het milieu, de voeding en de gezondheid.

Via bestuiving zorgt de bij voor de bevruchting van de bloemen en dus voor de groei van vruchten en zaden. De imker waakt over de bescherming van de bossen, waar zich de grootste voorraden nectar en stuifmeel voor zijn bijen bevinden. De bijenteelt behoort dan ook tot de menselijke activiteiten die toegelaten zijn in de bufferzones van de natuurreservaten; honing wordt een bosbijproduct (NTFP of Non-Timber Forest Product) genoemd.

Producten uit de bijenkorf dragen bij tot de gezondheid

Honing was niet alleen lange tijd het voornaamste gesuikerde bestanddeel van onze voeding dat voor ons lichaam trouwens veel geschikter is dan geraffineerde suiker, maar het was voor de mens ook een van de eerste verzorgingsproducten. Bovendien produceert een bij niet alleen honing! Stuifmeel, propolis, koninginnenbrood, was en gif zijn allemaal voedingssupplementen en geneeskrachtige producten. Apitherapie verwijst naar het therapeutisch en diëtetisch gebruik van producten uit de bijenstal. Apitherapie raakte vooral sterk ontwikkeld in Cuba, waar de invoer van geneesmiddelen werd belemmerd door het embargo: die geneeswijze biedt ontwikkelingslanden dus allerlei voordelen.

VOOR NOG MEER INFORMATIE: