p2010040.jpg
p2010118.jpg
p2120562.jpg
p2160707.jpg
p2060265_1280x853_800x533.jpg
p2010040.jpg
p2010118.jpg
p2120562.jpg
p2160707.jpg
p2060265_1280x853_800x533.jpg

Cameroun

Cameroun

GETUIGENIS VAN DE VADER VAN EEN LEERLING VAN HET CEFFA IN BÉRE

“Dankzij een overheidsprogramma kregen we in 2012 een twintigtal moderne bijenkasten, hoewel sommige niet compleet waren bij de levering. Het probleem is dat wij geen enkele vorming of begeleiding hebben gekregen om te leren hoe we bijen moeten houden en hoe we honing moeten oogsten. Dat heeft mij ontmoedigd. Vandaag schieten er nog 4 of 5 van over, die in zeer slechte staat zijn. Bovendien hebben we maximaal 5 liter per bijenkast geoogst, terwijl men ons verteld had dat deze bijenkasten 20 liter honing en zelfs meer konden produceren!
Jullie project is zeer interessant, want het zou voor ons een enorme kans betekenen als jullie in de school van onze zoon een opleiding zouden geven over bijenteelt. Daardoor zouden we onze praktijken kunnen verbeteren en deze familiale activiteit nieuw leven kunnen inblazen.”

Bijenteelt opnemen in de familiale landbouwscholen

Bijenteelt in Kameroen

Kameroen, bijgenaamd mini-Afrika, is een zeer rijk land met een buitengewone geografische diversiteit dat bestaat uit talrijke socioculturele groepen. Van de Atlantische Oceaan in het zuiden (Golf van Guinee) tot aan het Tsjaadmeer in het uiterste noorden wordt het land gekenmerkt door zeer gevarieerde reliëfs en microklimaten:  een vochtig tropisch regenwoud en laaggelegen gebieden in het zuiden, hoge bergplateaus met onder meer de Mont Cameroon van 4070 m hoog, het Hoogland van Adamaoua, halfwoestijnachtige savannes in het noorden ... 

Wel, voor de bijenteelt is het net hetzelfde. Alles is goed om honing te oogsten, gaande van de honingjacht over diverse traditionele praktijken tot de moderne bijenteelt. Toch bestaan er nog heel wat empirische en onduurzame praktijken. Sommige praktijken kunnen zelfs schadelijk zijn voor het milieu. Bezoek onze pagina over de bijenteeltpraktijken in Afrika voor meer informatie.

PROJECT EN SYNERGIEËN

DISOP en APAS zijn twee Belgische vzw’s met een afdeling in Kameroen. Zij willen de levensomstandigheden in de landelijke gebieden verbeteren en de strijd aanbinden met de plattelandsvlucht via een alternerende beroepsopleiding. Deze opleiding wisselt de theorie op de schoolbanken af met praktijk op het terrein. Zo kunnen de jongeren (adolescenten) de leerstof onmiddellijk omzetten in de praktijk in het kader van hun studies en hun beroepsproject dat de bekroning zal vormen van hun studies. DISOP heeft in Kameroen een afdeling waar ze ongeveer 50 landbouwscholen, genaamd “Familiale Educatieve Centra voor Alternerende Beroepsopleiding” (CEFFA+), ondersteunt. 

De Belgische vereniging APAS is partner van de ngo DISOP. Ze ondersteunt projecten voor het behoud van het milieu in het wildreservaat Dja, gelegen in het tropisch regenwoud in het zuiden van Kameroen. De lokale afdeling APAS-Kameroen heeft een landbouwschool opgericht in Malem V, die ook wordt ondersteund door DISOP. Het programma van deze school heeft al een luik rond bijenteelt, met veel ruimte voor verbetering.

Geleid door hun ambitie om de leerlingen vorming te geven over de bijenteelt hebben APAS en DISOP geen moment geaarzeld om een beroep te doen op Miel Maya Honing, erkend voor haar expertise in het beheer van bijenteeltprojecten. Na onze uitwisselingen en een verkenningsmissie die MMH in februari 2016 heeft gedaan, werd een project op poten gezet. De samenwerkingsovereenkomst met DISOP voorziet in de ondersteuning van een tiental gemotiveerde scholen die de bijenteeltopleiding willen opnemen in hun leerprogramma. Deze scholen zijn gevestigd in vier grote regio’s van Kameroen: Adamaoua en de provincies Extrême-Nord, Nord-Ouest en Est.
De ngo’s Via Don Bosco en DISOP hebben voor dit project een financieringsaanvraag ingediend bij de DGD. Als die wordt goedgekeurd, kan men in de loop van 2017 van start gaan met de volgende activiteiten:

 • De vorming van twee onderwijzers per betrokken school op het gebied van bijenteelt;
 • Het opstellen van een lesprogramma voor de leerlingen;
 • Het installeren van een bijenstal en een pedagogische mini-imkerij in de scholen;
 • Het sensibiliseren over de bebossing (aanleg van een boomkwekerij, liefst met bomen waaruit honing voorkomt);
 • Een nauwgezette opvolging van de scholen om zich te vergewissen van de overdracht van de deskundigheid.
 • CNCD

  CNCD

  Quai du Commerce 9, 1000 Bruxelles

  +32 (0) 2 250 12 30
  cncd@cncd.be
  http://www.cncd.be

  Le centre national de coopération au développement, CNCD-11.11.11 est la coupole des ONG et associations belges francophones et germanophones engagées dans la solidarité internationale.

  Toggle description
 • DGD

  DGD

  rue des Petits-Carmes 15 1000 Bruxelles

  +32 (0)2 501 81 11
  diplomatie.belgium.be

  La Direction générale Coopération au développement et Aide humanitaire (DGD), se charge de l’aide bilatérale et multilatérale de l’Etat fédéral belge.

  Toggle description
 • DISOP-Cameroun

  DISOP-Cameroun

  B.P. 12837, Yaoundé-Biyem Assi, Cameroun

  00 237 79 50 95 94
  filip.maenhout@disop.be
  https://www.disop.be/fr/contact/bureaux-r-gionaux

  DISOP Cameroun est une antenne de l'asbl belge DISOP. Sa mission est de promouvoir le mouvement les Centres Educatifs Familiaux de Formation par Alternance (CEFFA+) au Cameroun. DISOP soutient la formation des jeunes en milieu rural à travers plus de 50 écoles.

  Toggle description
 • Via Don Bosco

  Via Don Bosco

  Avenue du Val d'Or 90, 1150 Bruxelles, Belgique

  +32 (0)2 427 47 20
  info@viadonbosco.org
  http://www.viadonbosco.org/fr

  VIA Don Bosco est une ONG de droit belge reconnue qui soutient des institutions d’enseignement et des initiatives d’emploi des jeunes en Afrique et en Amérique latine.

  Toggle description