p1020297.jpg
p1020255.jpg
dscn7960_large.jpg
dscn0644_large.jpg
p1020118.jpg
p1020297.jpg
p1020255.jpg
dscn7960_large.jpg
dscn0644_large.jpg
p1020118.jpg

Democratische Republiek Congo

 Democratische Republiek Congo

Isabelle van de vereniging Luebo-sur-Ourthe vertelt ons: “Abraham is een uitstekende pedagoog. Veel van deze mannen en vrouwen hebben al jaren niet meer gelezen of geschreven: nu luisteren ze vol aandacht naar de opleider die uitleg geeft over de cellen, de leg, het stuifmeel, de nectar, de koningin ... terwijl hij schema’s uittekent op een provisorisch bord. Ze moeten alles begrijpen en onthouden, want er bestaat geen kant-en-klare methode. Op basis van hun maandenlange observaties zal het eerste “bijenteeltprogramma” van Kasaï kunnen worden uitgewerkt.”

 

Bijenteeltproject te Luebo

Sinds 2012 steunt Miel Maya Honing een bijenteeltproject te Luebo in Kasaï in de Democratische Republiek Congo. Dit project wordt gevoerd door de vereniging Luebo-sur Luebo-sur-Ourthe die in November 2010 inBelgië werd opgericht. 

 

Het project bestrijkt momenteel 13 dorpen in de wildernis, verspreid over een afstand van 120 km, met als hoofdplaats de landelijke gemeente Luebo, een zeer ingesloten regio van Kasaï.

In 2013 werden twee ploegen opgericht: één in Tshibuabua en één in Ndjoko-Punda. Ze zijn zeer gemotiveerd, zodanig zelfs dat ze besloten om een zelfstudie te starten. Luebo-sur-Ourthe geeft hen aangepaste documenten. In oktober 2013 hebben Miel Maya Honing en Luebo-sur-Ourthe een beroep gedaan op Abraham Mukueri, een gepassioneerde bijenteeltexpert van het Plateforme des apiculteurs des Cataractes (PLAAC) van Mbanza-Ngungu. In twee sessies van acht dagen komen de cursisten samen tijdens theoretische en praktijkgerichte cursusmomenten.

In 2014 geven de eerste volle honingraten de ploegen moed en vragen nieuwe groepen in drie dorpen om hetzelfde traject te volgen. Abraham Mukueri wordt op dat moment en ook in 2015 en 2016 opnieuw gevraagd om cursussen te geven op maat van elke ploeg. Tijdens die vormingen lopen twee imkers van Tshibuabua mee met Abraham om hun kennis beetje bij beetje te verdiepen om zelf bijenteeltpromotor te kunnen worden en de begeleiding te kunnen verzekeren van de bijenteeltverenigingen wanneer Abraham er niet is.

In 2015 heeft elke site honing kunnen oogsten. De hoeveelheid was nog miniem, maar met fierheid kunnen we vaststellen dat het project goed is ingeburgerd bij de imkers: verschillende imkers beschikken over hun eigen bijenkasten, naaien hun pakken en delen spontaan hun kennis. De belangstelling in de regio neemt alsmaar toe. Vandaag treden 7 nieuwe ploegen die kandidaat zijn om de bijenteelt onder de knie te krijgen in hun voetsporen. De ploegen bestaan elk uit ongeveer 20 leden.

Dit jaar nog, in de zomer van 2016, ging Abraham gedurende één maand op missie bij de bijenteeltploegen van Luebo. Wij kijken ongeduldig uit naar hun reactie!

 • Luebo sur Ourthe

  Luebo sur Ourthe

  Rue du Laveu, 33 B-4130 Méry (Esneux) Belgique

  +32(0)4 388 22 24
  luebosurourthe@gmail.com
  http://www.luebo.org

  Luebo-sur-Ourthe est une association solidaire entre des habitants de la vallée de l'Ourthe (Belgique) et de Luebo (Congo RDC, Kasaï occidental).

  Toggle description
 • CNCD

  CNCD

  Quai du Commerce 9, 1000 Bruxelles

  +32 (0) 2 250 12 30
  cncd@cncd.be
  http://www.cncd.be

  Le centre national de coopération au développement, CNCD-11.11.11 est la coupole des ONG et associations belges francophones et germanophones engagées dans la solidarité internationale.

  Toggle description